Sashiko kirjonta ja boro paikkaustekniikka

Sashiko kirjonta yhdistettynä boro tekniikkaan, eli paikataan vaatteita (boro) pienillä pistoilla (sashiko).

Nämä molemmat tekniikat ovat peräisin Japanista, ja ne ovat saaneet suuren suosion maailmalla. Ihmisten vastuullisuus ja ekologinen ajattelu ovat vienee näitä eteenpäin, sillä periaatteena näissä on korjata vanhoja vaatteita/tekstiilejä joko pelkästään kirjomalla tai yhdistämällä niihin samalla uusia kangaskerroksia. Näin ollen vaatteiden käyttöikä pitenee ja samalla vaatteet saavat persoonallisen ilmeen.

Itsekin kaipasin paikkausideoita farkkushortseihini, jotka eivät meinanneet kestää enää tätä kesää. Näin ollen aloitin lahkeensuun revenneestä kohdasta. Reiät on olleet tarkoituksellisia, mutta pystysuuntaan ilmaantunut repeämä ei. Sashiko ja boro tekniikat toimivat tässä kohtaa mainiosti!


Aloittamiseen tarvitsee vain paikattavan vaatteen, paikan, kirjonta- tai puuvillalankaa, neulan (mitä pidempi, sen parempi) ja sakset. Pari nuppineulaa auttaa paikan pysymiseen kohdillaan ensi alkuun, mutta nekään eivät ole välttämättömiä.


Itse en halunnut paikkaa näkyviin ulkopuolelle, vaan asettelin sen nurjalle parin nuppineulan avulla.


Aloitin kirjonnan vaakatasoon tulevilla pistoilla. Alussa kannattaa jättää pidemmälti lankaa taakse, jotta se on helpompi päätellä kankaan taakse kirjonnan myötä tuleviin pistoihin. Vaihtoehtoisesti voi myös tehdä solmun langan päähän.


Halusin tehdä pistoja myös pystyyn ja ensimmäisellä kokeilulla tein vaakatason pistot aivan liian lähelle toisiaan. Näinkin tämä olisi ollut hyvä, mutta itsellä tämä meni purkuun ja aloitin uudelleen. Seuraavalla kerralla reilut kerrosvälit pistorivien väliin.


Rivien harventaminen auttoi ja pystysuuntaiset pistot osuivat paremmin kohdilleen!


Nurjalta puolelta paikka näyttää tältä. Sekä langan alku, että loppu on pujoteltu taakse jääviin pistoihin ja tehty varoiksi vielä solmut.

1 thoughts on “Sashiko kirjonta ja boro paikkaustekniikka

Add yours

Jätä kommentti

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus